Rodbehandling – en guide

Rodbehandling – en guide

En rodbehandling laves, når et hul i tanden når helt ind til nerven og den er betændt eller død. Det er en omfattende behandling, der kan kræve henvisning til en tandlæge med speciale i vanskelige rodbehandlinger. Oftest kan din egen tandlæge dog udføre indgrebet på et par timer. Er nerven død kan det udføres uden bedøvelse. Læs mere hos Tandlægerne på Frederiksberg.

Vi kender alle Karius og Baktus, der flytter ind i Jens’ mund og begynder at lave huller. Det er ikke tilfældigt, at de to små figurer har fået deres navne, for det er nemlig netop oftest caries og bakterier, der er skyld i behovet for rodbehandlinger. Deres angst for tandlægen er også berettiget – han vinder jo i sidste ende.

Hvordan bliver nerven i tanden skadet eller dør? Der er flere forskellige grunde hertil.

Rodbetændelse

Har du et dybt hul i en tand, der går helt ind til nerven, vil bakterierne have fri adgang til den nerve, som emaljen ellers beskytter. Det vil skabe en infektion i nerven, som forårsager smerte og ubehag. Det er vigtigt, at få rodbetændelsen behandlet, så den ikke spreder sig.

Rodspidsbetændelse

Hvis ikke du får behandlet en rodbetændelse kan det udvikle sig til en rodspidsbetændelse, ved at bakterierne trænger ned i spidsen af tandens rod, helt nede i bunden og skabe betændelse. I værste tilfælde kan betændelsen spredes sig til den omkringliggende knogle.

Forkert placeret fyldning eller krone

Når du får lavet en krone eller en fyldning i en tand med et hul, er det vigtigt, at de ikke ligger for tæt på nerven. Ligger det for tæt på, kan nerven visne og dø og den døde nerve vil blive angrebet af bakterier.

Tandskader

Ligesom ved et hul forårsaget af caries lukker bakterierne ind til nerven kan en revne i tanden fremkommet ved et hårdt slag gøre det samme. Når du vælter på cykel eller på anden måde får et hårdt slag i underansigtet kan dine tænder tage skade og knække eller revne. Derfor er det altid en god ide, at få tjekket bisserne efter et fald eller andet uheld, hvor underansigtet er blevet ramt hårdt.

Slidte tænder

Hvis du skærer tænder, slider det hårdt på tyggefladerne og bakterierne skal arbejde mindre, for at komme igennem den hårde beskyttelse og nå ind til nerven. Det slider ogå ekstra på tænderne, hvis du indtager mange syreholdige ting. Det kan være juice, sodavand eller lignende.

Hos ældre mennesker vil tænderne naturligt være blevet slidte gennem årene og derfor er de mere udsatte for huller og rodbetændelse med mere. Jo ældre du bliver des oftere er det en ide at gå til tandlægen, for at være på forkant med tingene.

Nerverne i tanden dør oftest som følge af betændelsen. En rodbehandling kan både foretages mens betændelsen står på eller inden den indtræffer. Under alle omstændigheder er det vigtigt, at behandle så hurtigt som muligt. Jo hurtigere behandling des større chance for succes.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *