Serien ”skam” hitter og giver unge mod på tilværelsen i Norge

Serien ”skam” hitter og giver unge mod på tilværelsen i Norge

Den norske ungdomsserie der for tiden hitter, også i Danmark, har betydet et boom i unge der overvejer en fremtid i Norge. En af de typer af virksomheder der mærker dette er lånevirksomheder – det er nemlig ikke altid at de unge har til finansieringen af nyetableringen. Forbrukslåna.no har for eksempel mærket en øget efterspørgsel fra danske unge der henvender sig for at høre om hvilke lånemuligheder de har ved en eventuel flytning.

Ingen havde set det komme

Det man troede aldrig ville ske, skete pludselig ud af det blå uden, at man på nogen måde, havde muligheden for at forberede sig på det. Man druknede i virkeligheden i det inden man overhovedet var klar over, at der var noget vand. Det er selvfølgelig snakken om den pludselige hype, der har udviklet sig omkring Norge, der har gjort, at googlesøgninger alla sådan flytter man til Norge, pludselig blev vældig populære. Det, der ligger til grund for denne popularitet, er selvfølgelig den nye ungdomsserie skam. Inden man overhoved nået at se sig omkring var den på alles læber. Det startede som en lidt kult serie, men udviklede sig lynhurtigt til at blive super mainstream.

Første gang man rigtig lagde mærke til denne hype, var da politikken gang på gang roste den norske serie. På grund af det kulturelle aspekt, som politikken har ry for at repræsentere, skete det at alle unge som gamle begyndte på denne nye serie. Det er historien om livet i gymnasiet set i øjenhøjde. I forhold til mange andre ungdoms serier forsøger skam at vise livet som ung i stedet for at moraliserer de unge.

I begyndelsen kan den have lidt svært ved at sætte sig fast. Den kan virke kedelig og ligegyldig. Alligevel er der noget, der fanger en. Måde hvor på denne nye serie er konstrueret, har i høj grad fokus på nutidens tendenser. Serien har på mange måder skabt flere dimensioner, da de for eksempel i høj grad vælger at inddrage de sociale medier. Et af de tidspunkter, hvor man som seer især føler sig som en del af denne gymnasie ”gjengen” er når alle karaktererne har deres egen instagram med billeder, der følger seriens forløb.

Det er en serie, der rammer utrolig bredt. Dette skyldes, at man som ung på rigtig mange måder kan relaterer til denne serie. Der er tilpas spænding, og man føler sig fanget. Alligevel fanger den også de lidt ældre. Det er fordi, at denne serie forholder sig så realistisk til sagen. I det den skifter hovedperson, skaber den dette klare billede mellem, hvordan man ser sig selv, og hvordan man ser andre. Man får nemlig et helt andet billede af karaktererne, når de går fra enten bipersoner til hovedpersoner eller omvendt.

En af de ting, som serien også gør virkelig godt, er at den skildrer den norske kultur utrolig godt. Hvis man ikke har hørt om det før, kan det være en smule svært at forstå, hvad postyret med denne russebus handler om, men det giver et klart billede af en af de vigtigste ungdomskultur træk i Norge. Derudover tager man lynhurtigt det norske ungdomssprog på sig. Inden længe vil man begynde at forsøge at snakke norsk med sine venner. Desværre er det kun skældsordene, der sætter sig rigtig fast.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *